luni, 6 ianuarie 2014

                         BISERICI ROMANO-CATOLICE



BISERICA'' SFANTUL IOSIF MUNCITORUL''BARTICESTI



                        Pe drumul naţional 85 la 20 km. de oraşul Roman spre Suceava se află satul Barticeşti din comuna Boteşti, judeţul Neamţ. La răsărit, chiar la intrarea în sat, Barticeştiul are filiala sa Gherăeştii Noi, la apus se mărgineşte cu Boteşti şi Nisiporeşti, iar la miazănoapte cu Hălăuceşt.
Atestat documentar Barticeştiul apare doar în 1780, când avea 17 familii aşa cum găsim în cel mai vechi registru "Status animarum" al parohiei Hălăuceşti.
                 Iniţiala filială la Parohia Săbăoani până în 1780, apoi la Hălăuceşti până în 1864 după care a administrat de Gherăeşti până în 1946 când episcopul Marcu Glaser ridică Barticeştiul la rang de parohie. Între cele 46 de biserici catolice existente în Moldova în 1830, după raportul episcopului misionar Inocenţiu Panphili, ne place să credem a fi şi biserica din Barticeşti. Oricum la mijlocul secolului trecut în Barticeşti exista o biserică cu hramul Sfântul Gheorghe. Biserica actuală cu hramul Sfântul Iosif Muncitorul a fost construită în anul 1893. Reparată de mai multe ori, ea a fost prelungită de pr. Mihai Rotaru prin 1969; tot atunci turnul a fost înălţat dându-i-se aspectul turnului bisericilor din lemn din Maramureş.
Casa parohială construită de credincioşi sub conducerea pr. I. Jicmon în timpul războiului, l-a primit pe primul locatar, pr. Martin Părţac, la 7 iulie 1946.
                     "Istoria unei parohii este o tainică prelungire a istoriei evanghelice, scrie pr. Leopaldo Nestmann în "Cronica parohiei Barticeşti". Pe drumurile şi cărările unei parohii trece iar Cristos precum umblase altă dată pe drumurile şi cărările Iudeei şi Galileei, numai că azi El păşeşte ascuns sub văluri mistice şi euharistice" (volum I, pag. 1). Preoţii ca păstori de suflete înlesnesc venirea lui Cristos în suflete şi ieşirea sufletelor întru întâmpinarea lui. De aceea trebuie să notăm faptul că în Barticeşti au lucrat preoţi cu renume din dieceză cum ar fi: pr. Martin Parţac - primul paroh, pr. Carol Susan, pr. Iosif Trancioveanu, pr. Leopold Nestmann, şi pr. Mihai Rotaru ca să nu pomenim decât pe parohii decedaţi spre pioasă amintire.
În momentul de faţă barticeştenii sunt în număr de 2370 de suflete şi 350 la Gherăeştii Noi, slujiţi de trei preoţi dintre care, se pare, că cel mai stabil este pr. Anton Demeter, care ca pensionar e prezent în Barticeşti permanent din anul 1974.
                     În treacăt pomenim şi de construcţia dispensarului policlinic cu staţionar ce este în curs - şantier în regie proprie al barticeştenilor. Obiectivul este primul dintr-un vast proiect de urbanizare al centrului civic al satului ce se va realiza cu ajutorul lui Dumnezeu şi al binefăcătorilor interni şi externi în viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu